Rosamunda är en mjölig sort med ljusgult kött. Knölarna är rödskalade, stora, ovala och släta. Mest känd som en bakad potatis, men lämplig för många andra användningsområden, t.ex. som en mospotatis.

Fast
Mjölig
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Tidigt
Sen
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Ursprung: Sverige, '53 CN 1' x 'Ginoke'

Användningsegenskaperna: Mjölig, välsmakande matpotatis med ljusgult kött. Rödskaliga, ovala, släta och stora knölar. En av de bästa för ugnspotatis, men passar bra för andra ändamål i hemma- och storkök.

Odlingsegenskaperna: Medelsen vinterpotatis. Knölantalet är lågt och knölarna blir stora. Ganska bra resistens mot Y-virus, måttlig mot brunröta. Mottaglig för filtsjuka och silverskorv. En medelmåttig resistens mot moptop-virus. Kräftimmun. Rosamunda trivs bra på alla jordarter, som i allmänhet passar för potatisodling.

Rekommenderad nivå av kvävegödsel:
Grova mineraljordar: 60 - 70 kg/ha
Mull- och torvjordar: 50 - 60 kg/ha

Kaliumrekommendation: 180 - 220 kg/ha

 

spk-lajikeopas_se_rosamunda.pdf